Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yılbaşında Havai Fişek Kâbusu

Bir vatandaşın gözüne 57.9

Bir vatandaşın gözüne 57.9 milimetre çapında metal saplandı

Hatay Valiliğinin satışına ve kullanılmasına yönelik yasaklama kararlarına, tüm uyarılarına rağmen, geçtiğimiz yılbaşı gecesi de havai fişek, maytap, kız kaçıran, torpil vb maddeler sıklıkla kullanıldı. Yasağa uyulmamasının sonucu da maalesef oldukça üzücü oldu.
20 yıllık mesleği boyunca yaralanmalar nedeniyle yılbaşı gününü hastanede geçirdiğini söyleyen ilimizin başarılı hekimlerinden, Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hamit Özen, bu sene bir hastanın gözünden 57.9 milimetre çapında metal parça çıkardıklarını söyledi.
Op. Dr. Hamit Özen, konu ile ilgili açıklamasında, “Yeni yıla yine torpil patlamaları ve patlayıcı madde yaralanmaları ile girdik. 20 senedir bu işi yapıyorum ve neredeyse her yılbaşı hastanede geçirmek zorunda kalıyorum. Bu tip yaralanmaların çoğu genç ve çocuk hastalar oluyor. Bunları bazen ameliyat ile kurtarabiliyoruz ama bazen organ kaybı ile sonuçlanabiliyor bu tür patlayıcı travmalar. Yine de bu sene aynı travmalara maruz kalan birçok hasta ile karşılaştık ve bir tanesi de meslek hayatı boyunca karşılaştığım en ciddi travmalardan bir tanesi. Aynı şekilde Galatasaraylı futbolcunun da maytap patlaması sonucu ciddi hasarlar var. Biz hekim ve bir insan olarak çok üzülüyoruz bu tip şeylere. Bu patlayıcı maddelerin, havai fişeklerin, torpillerin satılması konusunda yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Çünkü 20 seneden beri her yılbaşında aynı şeylerle her iyi ve kötü günde bu tip şeylerle karşılaşıyoruz. Buna farkındalık yaratmak istiyorum ülke çapında” dedi.
Piroteknik maddeler olarak adlandırılan, havai fişek, maytap ve kız kaçıran gibi ürünlerin dikkatsiz kullanımı ya da merdiven altı üretim nedeniyle imalat hatası sonucu yaşanan kazalarda ağır göz yaralanmaları, kalıcı işitme kayıpları ve ağır el yanıkları olabiliyor. Özellikle çoğu çocuk olan bu kişiler, hayatlarını görme ve işitme engelli olarak devam ettirmek zorunda kalabiliyor, sakat kalmalarına yol açabiliyor.
Galatasaray’ın Norveçli yıldızı Omar Elabdellaoui, yılbaşı akşamı elinde havai fişeğin patlaması sonucu hastaneye kaldırıldı. Sarı-kırmızılı takımın 29 yaşındaki sağ beki Omar, gözlerinden ciddi şekilde yaralandı. Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz de Omar’ın yaşadığı bu olaydan duydukları üzüntüyü dile getirerek, bu maddelerin satışına tepki gösterdi.  Mehmet ÖZGÜN