Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Amik Su’suz!

Pamuk üreticisi, Su’suzluktan istediği

Pamuk üreticisi, Su’suzluktan istediği verimi alamıyor…

İlimiz Reyhanlı, Kumlu ile Kırıkhan üçgeninde, pamuk üreticisi ve diğer ürün yetiştiren çiftçilerin tek isteği var, ”sulama sıkıntısının giderilmesi”…

Amik Ovası çiftçisi, Reyhanlı Barajı’nda ödenek sıkıntısı nedeniyle baraj inşaatının durdurulduğu haberlerinden rahatsız. Pamuk üreticisinin, SU’suz pamuk ekmek ve hasat emek zorunda kaldığı belirtilen bölgede, verimin de bu nedenle istenilen ölçüde alınamadığı kaydediliyor.
Bu arada pamuk için biçilen kg fiyatın 4 ile 4,5 TL olması, Amik Ovası çiftçisi tarafından olumlu karşılandı. Ancak beklenmedik girdi fiyatlarındaki yükseliş, üreticinin belini bükmeye devam ediyor.
Pamukta, dekar başına ortalama 500 kilo ürün aldıklarını ve fiyatından da memnun olduklarını söyleyen pamuk üreticileri, kütlü pamuğun tonunun 4 bin ile 4 bin 500 TL, balya pamuğun ise tonunun 11 bin liradan satıldığını kaydederken, bu fiyatın beklentileri seviyesinde olduğunu, ancak girdilerdeki yükselişlerin önüne geçilmesini istediklerini de belirtiyorlar.
Amik Ovası’nda kuraklığın had safhada olduğunu belirten Reyhanlı Ticaret Sanayi Odası Başkanı Necmettin Zaroğlu, üreticilerin sulama sezonunda büyük sıkıntı çektiğini, ovanın su sıkıntısının giderilmesinde tek çarenin Reyhanlı Barajı olduğunu kaydederek, “Hükümetin Reyhanlı Barajı ile ilgili çalışmaları ödenek yokluğu nedeniyle durdurduğu yönünde bilgiler aldık. Bu karar, özellikle tarım sektörünü olumsuz etkileyecek. Baraj inşaatının açılışının gecikmesi üreticiler açısından büyük sıkıntılara neden olacak” açıklaması yaptı.
Amik Ovası pamuk üreticileri ise şunları söylüyor:
“Beyaz altın diyarı Hatay’ın Reyhanlı ve Kumlu ilçelerindeki Amik Ovası’nı büyük tehlike beklemektedir. Yaklaşık 31 yerleşim alanında ve 600 bin dekar alanın sulanmasının planlandığı Reyhanlı Barajı’nın tamamlanmasının gecikmesi demek, üretici için yer altından alınan sulara harcanan elektriğin yüksek maliyet getirmesi demektir. Dolayısıyla, ovanın sulanması için gereken önlemlerin acilen alınmasında yarar vardır.” -Cemil Yıldız-