Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’da Tsunami Tehlikesi

Ersoy’a göre, Hatay’da 7

Ersoy’a göre, Hatay’da 7 ve üstü deprem beklenmeli!

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, dün geldiği ilimizde verdiği konferansında, ilimiz Hatay dahil, kıyıların tsunami tehlikesi içinde olduğunu söyledi. Dün öğleden sonra İskenderun Ticaret Odası’nda bir Konferans veren Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Hatay’ın bir deprem gerçeği olduğunu belirterek şunları söyledi:
”Hatay’ın deprem tarihçesi sabıkalı, hem de çok ciddi sabıkalı. Öyle sabıkalı ki, dünya çapında suçları var. Tarih bize neyi söyler? Geçmişten ders almayı! Dolayısıyla, geçmişte olan bir şey gelecekte de olacaktır. Bu kabulle yola çıktığımızda, İskenderun ve çevresinin deprem potansiyelini kabul etmemiz gerekir.1822’ye kadar, 19 yüzyılın sonuna kadar pek çok deprem olmuş. Bakın; 300 bin ölümlü, 260 bin ölümlü 80 bin ölümlü büyük depremler var. Bu depremlerin detayına girdiğinizde, depremler öyle oluyor ki, Mısır ile Trabzon arasındaki her yer duyuyor, hissediyor. O kadar büyük depremler var… Gerçekler varken, ‘ Hatay ve İskenderun çevresinde büyük depremler olmaz’ demek aymazlıktır. Bu gerçeği görmek gerekiyor.”
-7’DEN BÜYÜK DEPREM-
Ersoy, Hatay çevresinde gecikmiş depremler olduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Yani, 7’den büyük depremler olması gerekiyor, ama olmamış… Bu demektir ki, ‘aklınızı başınıza alın, ev yapıyorsanız adam gibi yapın’ gibi mesajları almamız gerekiyor. Herkes bundan yanlış mesaj alıyor ve diyor ki, ‘işte hocam 4 büyüklüğünde deprem oldu. İskenderun çevresinde buranın enerjisi bitti mi?’ Bunu şöyle ifade edeyim… 7 büyüklüğünde bir depremin enerjisinin alınması için 30 tane 6 büyüklüğünde deprem gerek. Yine tekrar ediyorum, 7 büyüklüğünde depremin enerjisini almak için 900 tane 5 büyüklüğünde deprem olması gerek. Bu kadar deprem olmadığına göre, demek ki bunun mesajı başka. ‘Daha büyük depremlere gebeyiz, dikkatli olun’ demektir.
-HATAY ÖNEMLİ-
Deprem Uzmanı Prof.Dr. Ersoy şöyle devam etti:
“Okyanusun tabanını düzenli olarak nerede görebiliriz, inceleyebiliriz diye soru sorduğumuzda, Hatay’a gelmek zorundalar. Okyanusun en altından, magmadan, en üstüne kadar olan tüm kesitini Hatay’da görebiliyoruz. Bakın bu bile Hatay’ın jeoturizm potansiyeli açısından çok önemli. Hatay’ın toprakları çok kıymetli. Dünyanın en yaşlı kayaçları Amanosların altında çıkıyor. İnsanlığın görüp görebileceği en büyük laboratuvar burada.
-KÖRFEZDEKİ RİSK-
Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Japonlar ile Samandağ kıyılarını kazdıklarını, Türkiye kıyılarında tsunami konusunda çalışma yaptıklarını söyledi ve devam etti:
“İskenderun Körfezi için tsunami tehlikesi var. Tarihsel kayıtlarda da tsunamiden söz ediliyor. Tsunami, Türkiye’de gerçekten de tehlikeli. Maalesef bu konu biraz sulandırılıyor. Akademisyenler tarafından da sulandırılıyor. Türkiye’deki kıyıları kazdık, İskenderun’u da kazdık. Şöyle diyorum… Türkiye kıyıları ve İskenderun Körfezi tsunamiye yatkın. Dolayısıyla bu gerçeği de kabul etmek gerekiyor. Japonlarla birlikte Samandağ kıyılarını kazdığımızda, 1822 depreminin tsunamisinin izlerini bulduk. İşte 20 metre, 30 metre… Bizim kıyılarımızda olmaz, doğru! Ancak pasifikte, Japonya’nın olduğu yerde olur. Bilinmiyor ki, tsunami ya da selin su derinliği çok fazla olması gerekmiyor. Yarım metre yeterli. Çünkü saf bir su gelmiyor. İçinde pek çok moloz var. Pek çok insan, suyun içinde taşıdığı molozlar sebebi ile ölüyor.” -Cemil Yıldız-