Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’dan Kıbrıs’a sanatçı desteği

‘Çocuk Gelinlere Hayır’ Projesi

‘Çocuk Gelinlere Hayır’ Projesi kapsamında, Kuzey Kıbrıs Gazimağusa Belediyesi sponsorluğunda ve bir çocuk gelin olan Selvi Sertdemir’in organizasyonunda bir araya gelen Sanatçılar, örnek bir birlikteliğe imza attı.

“13 yaşımda evlendirilerek tüm hayallerim elimden alındı. 15 yaşımda anne oldum. Artık çocuk gelinlerin mücadelesinin öncüsüyüm” diyen ve kendini küçük yaşta evlilikleri önlemeye adayan, SOS Çocuk Köyü Annelerinden Selvi Sertdemir’in buna dair çabasının son adresi Kuzey Kıbrıs oldu. Gazimağusa’daki Saint Peter ve Paul Katedrali’nde (Buğday Cami) açılan serginin ev sahipliğini Gazimağusa Belediyesi ile beraber yapan Sertdemir, Kıbrıs ve Türkiye’den gelen sanatçılarla bu anlamlı amaç adına bir araya geldi. Sergiye katılan sanatçıların eserlerinden elde edilen gelir ise İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi’ne bağışlandı.

-ANTAKYALI SANATÇI-
8 Mart Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde hayata geçirilen ve amacı ‘Çocuk Gelinler’ sorunsalına dikkat çekmek olan Sergiye Antakya’dan katılan Ahşap Yakma Sanatçısı Zeynep Gülbol, böylesi anlamlı bir etkinliğin içinde olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti paylaşırken, benzer bir çalışmayı Hatay’da hayata geçirmek için çalışacağını söyledi.
Sergiye bir tablo ile katkı verdiğini anlatan Gülbol, şöyle konuştu:
“Çocuk Gelinlere Hayır Projesi’nin bir parçası olan bu Sergi, Gazimağusa’da bulunan ve 2011’den bu yana faaliyette bulunan İrfan Nadir 18 Yaş Üstü Engelli Rehabilitasyon Merkezi’ne katkı verme amacı da taşıdı. Bu açıdan, bu Sergi bizler için de anlamlı bir katılım oldu.
Ben de eşim de hep aynı şeyi savunuruz… Her şey para değil. Bazen hayatın manevi yönü öylesine ağır basıyor ki, yapılacak işin parasal yönü aklınıza bile gelmiyor.”
-HATAY TEMSİLCİSİ-

Çocuk Gelinlere Hayır Projesi’nin Hatay Temsilcisi olduğunu söyleyen Zeynep Gülbol, “Bu sergi, hem ‘çocuk gelinler’ noktasında hayata geçti hem de ‘engelli’ bireylere omuz vermeyi amaçladı. Zaten bu iki şey, bizlerin buradan Kıbrıs’a gitme sebebi oldu. Açıkçası, yeterli de bir sebep oldu” derken, şöyle devam etti:
“Etkinlik, 8-11 Mart tarihleri arasında gerçekleşti ve ben de bir tablo ile Sergi’ye katkı verdim. Sergi’nin dışında, tiyatro etkinliği de oldu, şiir dinletileri de… Yaşanan sanatçı dayanışması ve birlikteliği görülmeye değerdi. Orada olmaktan mutlu oldum açıkçası. Bu anlamda, Selvi Sertdemir ve Saima Ercan başta olmak üzere, bizleri orada ağırlayanlara buradan çok teşekkür ediyorum. Özellikle de Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’e… Kendisi sürekli yanımızdaydı. Hatta katılım belgelerini de kendisi verdi.”
-KANAYAN BİR YARA-
‘Çocuk Gelinler’ konusunun, bugün Türkiye’nin hala kanayan bir yarası olduğunu söyleyen Zeynep Gülbol, Kıbrıs’taki bu organizasyon kapsamında tanıştığı ve aslında kendisi de bir ‘çocuk gelin’ olan Selvi Sertdemir için de şunları söyledi:
“Hikayesini dinlediğiniz zaman tüyleriniz diken diken oluyor. Henüz 13 ya da 15 yaşındaki bir kız çocuğunu düşünün. Ne bedenen ne de ruhen böylesi bir şeye hazır değil. Hazır olmasını da nasıl bekleyebilirsiniz ki zaten… Bekleyemezsiniz! Ama bu çocuklar, o yaşlarda zorla evlendiriliyor. Bu gerçekten de çok acı bir durum. O yüzden verilen bu destek, bizlerin ortaya koyduğu bu katkı, aynı zamanda vicdani sorumluluğun da bir gereği. Demem o ki, herkesin ayağa kalkıp bu konuda bir şeyler söylemesi gerekiyor, ki bizler de bu ayağa kalkışı ‘sanat’ adına yaptık. Hatta bu etkinliğin 2018 ayağını Hatay’da
organize etme gibi bir planımız var. Bu organizasyona herkesin tüm kalbiye destek vereceğini düşünüyorum. Zaten buradaki ana amaç, bu çabaya herkesin omuz vermesi, bir araya gelmesi ve paylaşması.”
-SELVİ SERTDEMİR-
Çocuk gelinlerin mücadelesine destek veren Selvi Sertdemir, 13 yaşında evlendirilmiş, 15’inde ise anne olmuş. Buna dair konuşurken, “Ben 40 yıl önce çocuk gelindim, maalesef hala var!” diye uyarıyor. Hayatın yükünü çok erken omuzlayan 4 çocuk annesi Selvi Sertdemir, eğitimini dışarıdan tamamlamış. Açık Öğretim Fakültesi’nden mezun olmuş. Çocuklarıyla beraber resim kurslarına katılmış, yılın ressamı onur ödülünü almış, özgüvenini kazanıp kendi ayakları üzerinde durmuş. Düne ekli mücadelesi mi? Diğerleri adına sürüyor.
-TÜRKİYE’DEKİ TABLO-
TÜİK’in 2015 verilerine göre 2015’te toplam 602 bin 982 resmi evlilikten 31 bin 337’sinde 16-17 yaşındaki kız çocukları gelin oldu. Bu sayı, toplam evliliklerin yüzde 5,2’sine denk geliyor.
İllerin içindeki evlilik oranlarında çocuk yaşta evliliğin en yüksek olduğu şehir yüzde 15,3 oranıyla Kilis. Bu ili yüzde 15,2 ile Kars, yüzde 15,1 ile Ağrı, yüzde 14,4 ile Muş, yüzde 13,7 ile Niğde, yüzde 12,7 ile Bitlis, yüzde 12,5 ile Kahramanmaraş, yüzde 12,1 ile Aksaray, yüzde 11,8 ile Gaziantep ve yüzde 11,5 ile Yozgat izliyor.
2016 mı? Ne rakamlar umut veriyor ne de gidişat! O yüzden de, Kıbrıs’tan Hatay’a taşınacak ‘Çocuk Gelinlere Hayır’ organizasyonu, vereceği mesajlar adına ciddi bir misyon üstlenecek. -Tamer Yazar-