Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Asi Projesi Çöpe Gitti!

Sırada Atatürk Caddesi var…

Sırada Atatürk Caddesi var…

Önce, Asi Nehri için bir dönem projelendirilen ve kısa zaman içinde kullanım dışı kalan ‘peyzaj’ eklemelerinden vazgeçtik, ardından da ‘prestij çalışması’ yapıldığı iddiasıyla yıllar önce projelendirilen Atatürk Caddesi’nin son halinden! Peki, ‘Yaptık-Oldu’ dediklerimizin ‘olmamış’ hallerinin bu kente maliyeti tam olarak nedir?

19 Temmuz’da, kişisel twitter adresi üzerinden bir mesaj yayınlayan ve “Hemşehrilerimizin ortak menfaatleri ve görüşleri doğrultusunda, kent merkezinin trafik problemini de göz önüne alarak, Antakya Atatürk Caddesi’nde uygulayacağımız trafik düzenlemesi (çift yön uygulaması) ve modern cadde konsepti projemiz, esnafımız ve STK’larımızdan beğeni topladı” diyen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı, yine kendi döneminde ‘prestij caddeleri’ konsepti içinde ‘yaratılan’ ve ciddi maliyetlerle eklemeler yapılan Atatürk Caddesi’ni tümüyle değiştirme kararı aldı. Değişim kararlarından etkilenen tek yer, Antakya’nın en işlek adreslerinden biri olan Atatürk Caddesi olmadı.
-ZARAR ÇOK!-
Bir dönem, Asi Nehri peyzaj çalışmaları kapsamında, şelale sisteminden çiçeklendirmeye ciddi bir çalışma gerçekleştiren ilgili yerel idare, hayata geçen bu sistemi kısa bir süre için ‘çalıştırmış’, ancak ciddi maliyetlerle ortaya konan bu projenin her bir parçası zaman içinde kullanılamaz hale gelmişti. Bugün mü? Asi Nehri’nin suları çekilmiş yatağına indirilen iş makineleri eliyle, bir dönemin ‘görkemli’ projesinden ıskartaya çıkartılan parçalar tek tek sökülüyor. Hurda niyetine elden çıkartılma hazırlığı yapılan projeden geriye kalanlar ise bir çok vatandaşın hüzünlü gözlerle izlediği, ancak ‘sorgulanan’ bir hikayeye dönüşüyor. Zira döneminde çok ciddi maliyetlerle ortaya konan bir çalışmanın bugün geldiği son hal, sessiz sedasız rafa kaldırılan astronomik bir zararın da karşılığını oluşturuyor.
-ÇÖPE GİDENLER-
Yaşananları izleyen bir vatandaşa sorduk. Söyledikleri mi?
“Kaç kişi hatırlar, bugün şu söktüklerinin yapıldığı zamanı? Çiçekleri ektikleri zamanları! Şelale sistemini çalıştırdıkları dönemleri! Niye olmadı, niye devam etmedi, kimse bilmiyor. Bu kadar basit mi, anlamadık! Bunca emek, bunca masraf, bunca çalışma! Ne kadar süre kullanıldı ki, şimdi bu halde? Hale bakın… İş makineleri Asi’deki her şeyi söküyor. İnsan merak ediyor tabi, ama en çok da harcanan parayı! Ne kadar harcamış olabilirler? Milyonlar, ama kaç milyon? Vicdana sığıyor mu peki? Bunca para, bunca çalışma, bu kadar kısa sürede nasıl olur da çöpe gider? Yok mu bunu sorgulayan? Gören de, kendi ceplerinden harcamışlar sanır… Vatandaşın parası değil mi bu? Bu kentin parası değil mi? Çöpe atılacak ne de çok paramız varmış!”
-HER ŞEY!-
Birkaç gün önce, Antakya’nın en işlek trafiğine sahip alanlarının başında gelen Atatürk Caddesi için kamuoyuna kısa bir açıklama yapan ve bir dönem ‘prestij caddeleri’ açılımıyla hayata geçirilen her şeyin değişeceği mesajını veren Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kendi döneminde yapılan ‘su havuzları’ da dahil olmak üzere, caddede tam bir revizyon gerçekleştirme hazırlığında. Bunun için bölge esnafının desteğini aldığını ifade eden ve buna dair fotoğrafları da yine twitter adresi üzerinden paylaşan Başkan Savaş’ın, Asi’den sonra Atatürk Caddesi’nde yaşanan ‘ıskartaya çıkan proje’ bağlamında yaşanan zararın maliyetini kamuoyu ile paylaşıp paylaşmayacağı merak konusu.
-ELEŞTİRİ NET-
Sanaldan gerçeğe farklı platformlarda Atatürk Caddesi’nin ‘yeni’ haline dair konuşanlar, Asi Nehri’nden sonra çöpe atılan ikinci proje alanı olan yer için oldukça net ve sert eleştiriler paylaşıyor. Esnafın desteğine de gönderme yapan bir vatandaşın söyledikleri oldukça çarpıcı:
“Proje yapmışlar. Yolu da 3’e ayırmışlar. Kenarlardan gidiş-geliş yaparken, bu defa park alanını, dünyanın hiçbir yerinde örneği var mı merak ettim, ortaya yapmışlar. Yani düşünsenize, çocuklarınızla aracınıza ilerlemek için, trafiğin aktığı yoldan geçip, ortadaki aracınızı bir de bu şartlarda o yola çıkaracaksınız. Ampulü çevirmek yerine ampulle beraber dönen fıkradaki adam gibiyiz! Bakınca, bu projeden anlayan var mı? Esnaf memnunmuş! Esnaf, bu yol ortasına ekli araç park alanının neyinden memnunmuş? Nasıl bir mantıkla buna ‘olur’ vermişler? Peki, vatandaşa sorulmuş mu? Bunu niye diyorum, biliyor musunuz? Trafiğin ‘gidiş-geliş’ olması esnafın talebiydi. Tamam! Ama park kısmı, bölgede oturan ya da buradaki kalabalığı oluşturan insanları ilgilendiriyor. O yüzden de bu konudaki onay esnaftan değil, vatandaştan çıkmalıydı! Kendi adıma, hayatımda görüp görebileceğim en garip proje bu diyebilirim. Bir dönem bu cadde boyunca yapılan süs havuzları için ‘vay be’ diyenler nerede? Zamanı gelir, bu proje de elde patlar. Zaten bu haliyle patlamaması mucize olur.”-Tamer Yazar-