Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eşsiz doğayı ve Dağ ceylanlarını kurtarın

Öğünç, hayvan türlerinin yaşam

Öğünç, hayvan türlerinin yaşam alanına çimento fabrikası kurulmaması için sosyal medya üzerinden imza kampanyası başlattı

Hatay Tabiatı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç, tehdit altındaki hayvan türlerinin yaşam alanına bir çimento fabrikasının kurulmasına izin verildiğini hatırlattı, bu durumun engellenmesi için sosyal medya üzerinden imza kampanyası başlattığını bildirdi ve “Eşsiz doğayı ve dağ ceylanlarını kurtarın” mesajını verdi.
Belirli bir sayıya ulaştıuktan sonra imzaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ileteceklerini belirten Öğünç, şunları aktardı: “Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından, nadir ve nesillerinin tehdit altında bulunduğu için hakkında ”Tür Koruma Eylem Planı” hazırlanan memeli türlerimizden: Hatay dağ ceylanı (Gazella gazella), Çizgili sırtlan (Hyaena hyaena), Saz Kedisi (Felis chaus) ve Kayalık gerbilinin (Gerbillus dasyurus). Bunların dışında Hatay ilinde yaşadığı 2017 yılı içinde belirlenen Uzun kulaklı çöl kirpisinin (Hemiechinus auritus) Hatay bölgesindeki yaşam alanına kurulması planlanan Çimento Fabrikasının ÇED (Çevre Etki Değerlendirmesi)’ine onay çıkmış durumdadır. Konu ile ilgili ÇED iptal davası açmış iken şimdide aynı bölge içerisinde bir beton tesisinin ÇED’ine onay verilmiş olduğu öğrenilmiştir.
Yine bu bölge içerisinde taş ve maden ocaklarının sayılarında artış gözlenmektedir. Alana kurulması planlanan Çimento fabrikası, taş ocağı ve maden ocakları gibi faaliyetler, bölgedeki yaban hayatına, tarımsal faaliyetlere ve hayvancılığa telafisi mümkün olmayan zararlar verecektir. İş işten geçmeden bu alanda kurulması planlanan tesislere verilen bütün ÇED olumlu raporlarının iptal edilmesi, yeni tesislere izin verilmemesi bu hassas ekosistemin korunmasını sağlayacak şekilde bölgenin Yaban Hayatını Geliştirme Sahası ilan edilmesi gerekmektedir.
Hayatta kalan son Hatay dağ ceylanları ve diğer hayvan ve bitki çeşitlerini kurtarmak için siz de harekete geçin.” -Mehmet ÖZGÜN-