Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sınıra duvar inşaatı sürüyor, güvenliği sağlayacak mı?

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan: “Duvarın yarıdan fazlasının inşaatı tamamlandı. Ayrıca duvar dışında yaklaşık 260 kilometre yol ve 160 kilometre duvar montajı yaptık.”

Suriye sınırına örülen güvenlik duvarıyla ilgili son bilgileri paylaşan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, sınıra örülen duvarın yarısının tamamlandığı bilgisini verdi. Turan, 511 kilometrelik sınır duvarının 97,2 kilometresinin Hatay’da, 67,4 kilometresinin Kilis’te, 38,1 kilometresinin Gaziantep’te, 194,8 kilometresinin Şanlıurfa’da, 66,8 kilometresinin Mardin’de ve 47,3 kilometresinin Şırnak’ta yapıldığı bilgisini verdi. Duvarın, ağırlıkları 7-8 ton gelen parçalardan oluştuğunu ifade eden Turan, “Güvenlik sorunu ortadan kalktığında duvarları taşıyıp başka bölgelerde istediğimiz amaçla yeniden kullanabiliriz. Duvar ve yolun tamamı yerli, Türk firmaları tarafından inşa ediliyor. Neredeyse her gün 2,5-3 kilometre duvar ve yol yaparak ilerliyoruz. Duvarın tamamlanması ile sınırımız daha güvenli hale gelecektir” dedi.

-160 KM-

“Duvarın yarıdan fazlasının inşaatı tamamlandı. Ayrıca duvar dışında yaklaşık 260 kilometre yol ve 160 kilometre duvar montajı yaptık” diyen Turan, sınır hattı boyunca 2 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki 7 tonluk seyyar blokların tamamlanan kısmında, duvarların üzerine jiletli tel çekildiğini ve örülen sınır duvarının “portatif” olduğunu vurguladı.

-Taşınabilir-

Beton duvarın, üzerinde 1 metre jiletli tel olmak üzere, toplam 4 metre yüksekliğinde olduğu bilgisini veren Turan, söz konusu duvarın, yarın başka bir yere taşınabilecek şekilde inşa edildiğine işaret etti. “Dev blokların yapımında mukavemeti yüksek dayanıklı beton kullanıyoruz” bilgisine yer veren Turan, duvarın arkasına, devriye atmak için güvenlik yolu ve gözetleme kulesi inşa ettiklerini de belirtti.

-6 il sınırına-

Milli Savunma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde, 6 il sınırında toplam 4 metre yüksekliğinde, 511 bin 794 metre uzunluğunda duvar, yol ve muhtelif sayıda gözetleme kulesi, geçiş kapısı ve elektrik altyapısı imal edildi. Şimdiye kadar; Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Hatay, Mardin ve Şırnak il sınırlarında 290 kilometrelik duvar yapımının inşaatı gerçekleştirildi. Yaklaşık 221 kilometrelik kısmının da inşaat çalışmaları devam ediyor. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, 511 kilometrelik Suriye sınır duvarının tamamının ihale edildiğinin de altını çizdi.

-Güvenlik-

Duvar inşaatı çalışmalarının tamamlanmasının ardından, Suriye sınırında ciddi kaçakçılık olaylarının yaşandığı Hatay adına duyulan güvenlik kaygılarının da minimize edilmesi amaçlanıyor.  Gerek mal gerekse insan kaçakçılığının yoğun olarak yaşandığı Hatay-Suriye sınırı, duvar yapımına neden olan sebepleri barındıran yerlerin de başında geliyor.                                                                    Tamer Yazar