Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vekil’e İletildi

Çözer miyiz? ‘Reyhanlı Yolu’

Çözer miyiz?

‘Reyhanlı Yolu’ denilen ana arter yolun, şimdiki Müze Otel’den başlayarak yeni müzeye kadar olan kısmında yaşanan sorunlar ile Arkeoloji Müzesi’ni gündemine alan Hataylı Akademisyen ve Hukukçu Neval Oğan Balkız, sorunları CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur’a iletti.

Hataylı Akademisyen ve Hukukçu Neval Oğan Balkız, Hatay dışında yaşayan bir Antakyalı olarak tespit ettiği iki sorunu, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur ile paylaştı. Sorunlardan ilkinin, yeni Arkeoloji Müzesi’ne giden Reyhanlı Yolu olduğunu ifade eden Balkız, buna dair tespitlerini şöyle sıraladı:
“Bir Antakyalı olarak, tüm yaz dönemini Antakya da geçirdim. Halkımızın, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyelerinden beklentilerini ve çokça da şikayetlerini dinledim. Elbette, CHP İl ve İlçe örgütleri için de aynı şey geçerli.
Politik yapısallığın gerçek dinamikleri kaydedilirse, konjonktürel göreceli başarılar çabuk kaybedilir. Umarım, bu gerçekliği gören insan merkezli bir ekonomi politiği yerelde oluşturabiliriz.
Sizin ilginizi rica ettiğim iki konu var.
İlki, ‘Reyhanlı Yolu’ dediğimiz ana arter yolun, şimdiki Müze Otel’den başlayarak yeni müzeye kadar olan kısımda, ki burası, Küçükdalyan Mahallesi’dir. Benim 400 kişilik büyük ailem de burada oturuyor. Herhangi bir trafik ışığı, yaya geçidi, kasis, uyarı levhası bulunmuyor. Yolun iki tarafında çok yoğun bir nüfus var. Karşıdan karşıya geçerken çok kaza oluyor. Her evden adeta cenaze çıkıyor. Bu yılın sekiz aylık bilançosu, sonuncusu 18 Ağustos tarihli olan ve Muhsin Albak adlı yurttaşın yaşamını kaybettiği, 14 ölümlü ve 30 hasarlı trafik kazası gerçekleşmiş bulunuyor.
Antakya’yı Reyhanlı’ ya, Altınözü ‘ne, Kırıkhan ve Doğu ile Güney’e bağlayan, havaalanı ve şehir hastanesine ulaşımı sağlayan bu yoğun kullanımlı yolda, araçlar çok hızlı (ortalama 110-120 km) gitmekte, bu durum, tüm yurttaşlar için yaşamsal bir tehdit oluşturmaktadır. Öğrencisi, esnafı, turisti özellikle yoğun olan bu bölgenin ışık, kasis ve yaya geçidi ile donatılması, yaşam hakkının ve sağlıklı ulaşım hakkının öncelikli gereğidir.Bu durum, çok acil çözüm gerektiren bir sorun oluşturmaktadır.
Yurttaşlar, son çare olarak, basını çağırıp yol kapatma eylemi ile sesini duyurmaya çalışmayı düşünüyor. Müze Otel burada, Saint Pierre Kilisesi ve Müze burada ve halk, yola çıkmaktan korkar durumda.”
-GÜNDEM: MÜZE-
Çözüm bekleyen bir diğer sorunun, Hatay Arkeoloji Müzesi’nin bilet gişesi ile ilgili olduğunu işaret eden Neval Oğan Balkız, yaşanan sorunun, bir ‘Soru Önergesi’ ile aydınlatılması gerektiğini söylerken, yaşananları şöyle aktardı:
“Hatay Müzesi Bilet Gişesi özelleştirilmiş durumda! Müze’ ye giriş ücretini, Kültür Bakanlığı değil, özel bir şirket tahsil ediyor. Bu, soru önergesi ile aydınlatılması gereken bir konu.
Sorulması gerekli sorular şöyle:
Özelleştirme, hangi hukuki gerekçe ve yetki ile hangi zamanda yapıldı? Hangi usulde gerçekleştirildi? Hangi firmalar katıldı? Hangi fiyat ile kaç yıllığına kime verildi? Bu özelleştirme, Anayasa ve Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı değil mi? Kültür Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü’nün Gişe Memur Kadroları yok mu? Bu kadrolar, bilet satma bilgisinden yoksun mu? Türkiye’de, buna benzer şekilde hangi müze ve ören yeri gişelerinin özelleştirmeleri yapıldı? Müze ve ören yerlerine yapılan ‘giriş’ zamlarıyla bu özelleştirmelerin bağlantısı nedir?
Tüm bu soruların, ilgili Bakanlıkça ivedilikle yanıtlanması istenilmelidir. Bir Anayasa Hocası olarak da konuyu ayrıca önemli buluyorum.” -Tamer Yazar-